cevizin faydaları
Kuruyemiş

Sağlığa Katkı Sağlayan Cevizin Faydaları

Bu yazımızda cevizin faydaları nelerdir? Hep birlikte öğreneceğiz. Tek başına atıştırmalık olarak tüketilmesi dışında tatlı veya yemeklerin içerisinde yardımcı tat unsuru olarak kullanılmaktadır. İçerdiği yüksek besin değeri, antioksidanlar, omega-3  ile birlikte vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Şimdi hep birlikte cevizin faydalarını ve besin değerlerini inceleyelim.

Cevizin Faydaları Nelerdir?

  • Cevizin içerisinde bulunan yüksek miktarda antioksidan ile omega-3 yağ asitleri, beynin daha işlevsel bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte E vitamini ve polifenol içeriği ile beyindeki hasarları gidermede etkilidir. İleride oluşabilecek Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin önüne geçmektedir.
  • Saymakla bitiremeyeceğimiz faydalarından birisi de kalp sağlığını korumaya yardımcı olmasıdır. Cevizde bulunan yağlarda alfa-linolenik asit olarak adlandırılan omega-3 yağ asidi içermesi sayesinde günlük düzenli bir şekilde tüketildiğinde oluşabilecek kalp rahatsızlıklarını azalttığı gözlemlenmiştir. Atardamarların düzgün çalışıp temiz kalmasına yardımcı olduğu için kolesterol seviyelerini düşürmektedir.
  • Bağırsak sorunu yaşayanların yaklaşık olarak 8 hafta boyunca ceviz tüketmeleri durumunda önemli bileşenlerden bütirik asit ile probiyotik üretmekte olan bakteri türlerini artırmaktadır. Bu durum bağırsak rahatsızlıklarını olumlu bir şekilde etkileyeceğinden dolayı insan sağlığına oldukça katkı sağlamaktadır.
  • Güçlü polifenol ve antioksidanların bulunması insan sağlığına birden çok fayda sağlamaktadır. Bunlardan bazıları; prostat, kolon, meme kanseri gibi riskleri minimize etmektedir. Polifeolik bileşiklerin bir başka faydası da fitokimyasak maddeler ile birlikte vücutta oluşan iltihaplanmaların etkilerini azaltarak kardiyovasküler ve kanser hastalıkları da dahil olmak üzere pek çok riskleri düşürmektedir.
  • Cevizin tüketilmesi, sperm zarında bulunan oksidatif hasarları gidererek sperm kalitesini artırmaktadır. Ayrıca bahsetmiş olduğumuz omega-3 eksikliği yaşayanlarda sinirlilik, öfke, hiperaktivite ve depresyona neden olacağı düşünülmektedir. Ceviz tüketenlerin vücuduna alınan omega-3 yağ asitlerinin bu tarz psikolojik rahatsızlıklarını azaltabileceği kabul edilmektedir.
  • Zengin lif ve protein kaynağı olması tokluk hissini arttırmaktadır. Böylece kilo alımını sınırlayıp, kilo kontrolü yapar. Ancak her şeyin fazla tüketilmesi zararlı olacağından ötürü cevizin de fazlaca tüketilmesi zararlı olacaktır. Aşırı tüketilmesi kilo artışına sebebiyet verebilmektedir.
  • İçerdiği E ve F vitamini, ciltte bulunan zararlı serbest radikallerden korunmasına, böylelikle cildin kuruması ve kırışıklıkların önlenmesine yardımcı olmaktadır. Yüksek tansiyonu olan kişilerin kan basıncını düşürücü etki sağlar. Melatonin olarak bilinen hormonu üreterek uykuları düzenlemeye ve tetiklemeye destek olur. Uykusuzluk sorunları yaşayanların ceviz tüketmesi halinde bu şikâyetlerinden kurtulmalarını mümkün kılmaktadır.

Meray Kuruyemiş web sitemizden besleyici ve lezzetli ceviz siparişi verebilirsiniz.

Sağlığa Katkı Sağlayan Cevizin Faydaları | Meray Kuruyemiş Blog

Ceviz Kaç Kalori | Besin Değeri

100 gram cevizin içinde;

  • 654 kcal
  • 13.71 gram karbonhidrat
  • 15.2 gram protein
  • 65.2 gram yağ
  • 6.7 gram lif
  • 2 mg sodyum
  • 523 mg potasyum
  • 61 mg kalsiyum
  • 3.12 mg demir bulunmaktadır.

Cevizin faydalarını ele aldığımız blog yazımızın sonuna geldik. Tüm blog yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Ceviz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir