Ceviz

Toplam 7 Ürün Bulundu

Ceviz Nedir?

Ceviz yetiştiriciliği, ülkemizin hemen hemen her ilinde, bölgesinde yapılabilir. Ceviz ağacının iklimlere adapte olma çabası ne kadar verimli bir besin olduğunun kanıtıdır. Dolayısıyla ülkemizde son 20 yılda ceviz ağacı dikimine, yetiştiriciliğine daha çok önem verildiğini görmekteyiz. Günümüzde özellikleri bilimsel olarak bilinen 18 türü bulunmaktadır. Kabuğunun içinde elmas bulunduran ve besin değeri bakımından bulunmaz bir nimet olan cevizin detaylarına yazımızın devamında birlikte bakalım.

Cevizin Faydaları Nelerdir?

•    Kabuklu yemişler arasında en çok antioksidana sahip olan yiyecek cevizdir. Kansere karşı tam düşman olan cevizin bu faydasını en başta söylemeden geçemeyiz.
•    Her zaman büyüklerimizden duyduğumuz “Ceviz beyine benzer, zekayı güçlendirir.” cümlesi hiç de yanlış bir cümle değil. İçinde bulunan Omega 3/6 yağ asitleri hafızaya son derece faydalıdır.
•    Ceviz iyi bir bakır kaynağıdır. Kemik sağlığı için bakır minerali olmazsa olmazdır.
•    Uyku kalitenizi yükselterek uyandığınızda daha enerjik olmanızı sağlar.
•    Kalp sağlığımızın düşmanı olan kolesterol ile savaşır.
•    Saçları ve tırnakları güçlendirir. İçinde bulunan E vitamini, cildin daha canlı görünmesini sağlar.
•    Spremin hareketliliğini ve canlılığını artırır. Hatta sperm yapısında anormal değişikliklerin düzenlenmesinde ve giderilmesinde önemli bir rol oynar.
•    İçerisinde bulunan lif sayesinde uzun süre tok tutar ve diyet yapanlar için tüketilmesi tavsiye edilir.
•    Günde 2 veya 3 adet tüketilmesi durumunda kolesterolü düşürmektedir. Bu sayede oluşabilecek kalp rahatsızlıkların önüne geçtiği kanıtlanmıştır.

Ceviz Nasıl Tüketilmeli?

Elbette ki nasıl tüketildiği, fayda oranını da etkilemektedir. Çiğ cevizin besin değeri, kavrulmuş cevize oranla daha fazladır. Eğer cevizi kavurmak istiyorsanız 140 santigrat derece en uygun ısıdır. 140 santigrat dereceden daha fazla ısıda kavrulursa besin değerlerinin birçoğunu kaybeder. Yaş cevizin üzerinde bulunan ince zarı soymadan tüketmeniz daha faydalı olacaktır. Yemekten önce tükettiğiniz cevizin yağ asitleri vücudunuzda kaybolmaz ve daha iyi verim almış olursunuz.

Ceviz Kabuğu Suyunun Faydaları Nelerdir?

Cevizin kendisi elmas niteliğinde fakat kabuğunun da faydalarını göz ardı edemeyiz. Kabuğunun da faydalarına birlikte bakalım.

  • Bağışıklığı güçlendirir.
  • Cildin ihtiyacı olan B vitaminini cevizin kabuğu kendinde bulundurur.
  • Kepeği önlemede etkilidir.
  • Sindirim sistemine iyi gelir ve kabızlığı önler.

Ceviz Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İlk olarak rengine dikkat etmelisiniz. Açık renkli kabuğa sahip cevizler daha kalitelidir. İnce kabuklu cevizlerden yana tercihinizi kullanmalısınız. Dış kabuğunda yara, kırık olan cevizleri satın almamalısınız. Kabuğunu kırdıktan sonra bütün olarak çıkan cevizler daha kalitelidir. Mutlaka bir tane kırdıktan sonra satın alıp almayacağınızın kararını verin. Oval yapıda olan cevizleri tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Örnek olarak kırdığınız cevizin tadına bakmayı unutmayın. Kaliteli bir cevizin tadı acı olmaz.

Ceviz Nasıl Saklanmalı?

Kabuklu Ceviz: Yeşil kabuklu cevizin kabuklarını soymamanız daha doğru olacaktır. Hava alması önemli kriterdir. Hava alan bir file içinde yeşil kabuklu cevizi muhafaza edebilirsiniz. File içinde güneş görmeyen, serin, kuru ve uygun nem koşullarında saklayabilirsiniz. Cevizi tüketmek istediğinizde yeşil kabuklarını soyup afiyetle tüketebilirsiniz.

Yaş Ceviz: Eğer yaş cevizleri uzun süre bozulmadan korumak ve tüketmek istiyorsanız kesinlikle bezin üzerine serip kurutmalısınız. Güneş ışığı alan temiz bir alanda minimum bir hafta boyunca cevizleri kuruması için bekletebilirsiniz. Burada püf nokta olarak cevizin tam kuruması önemlidir. Eğer tam kurumadan cevizleri kapalı bir pakete koyarsanız bozulma ihtimali yüksektir.

Kabuksuz Ceviz: Cevizleri kırıp kabuksuz olarak hazırda bulundurmak asla kötü fikir değil, pratiklik açısından işinizi kolaylaştır. Kabuksuz olduğunda daha hassastır bu nedenle muhafaza sürecine ekstra önem vermeniz gerekir. Hava almayan kavanozun içinde uzun süre boyunca kalabilir. Güneş ile temas etmezse daha uzun ömürlü olacaktır. Buzdolabı ve derin dondurucuda ağzı kapalı bir şekilde 1 yıla kadar kabuksuz cevizi muhafaza edip afiyetle tüketebilirsiniz.

Ceviz Türleri Nelerdir?

Franquette: Verimli bir türüdür. Kökeni Fransa'ya dayanmaktadır.
Pedro: 900 metre rakıma kadar dikilebilir. Menşei Fransa'dır.
Fernor: 1800 metre rakıma kadar dikilebilir oluşu ile ne kadar güçlü tür olduğunu kanıtlamaktadır.
Chandler: Oldukça verimli ve donlara karşı güçlü olan türdür, menşei Amerika'dır.

Ceviz Kalori - Protein Oranları

 Ceviz (gr)    Kalori (Kcal)    Protein (gr) 
100 gr 654 Kcal 15.2 gr
250 gr 1635 Kcal 38 gr

Cevizli Tarifler

Sadece kabuklu bir atıştırmalık olarak görünse de aslında öyle değil. Cevizi yemekler, pastalar gibi birçok tariflerinizde kullanabilirsiniz. İşte o tariflerden bazıları; 

  • Tarator

  • Erişte

  • Somon

  • Soslu Makarna

  • Çörek

  • Elmalı Tart

Meray Kuruyemiş farkıyla en lezzetli ceviz çeşitlerini inceleyip web sitemizden sipariş oluşturabilirsiniz.