Kaju

Toplam 5 Ürün Bulundu

Kaju

Kaju iklim şartlarının nemli ve sıcak olduğu bölgelerde daha çok görünen, ağacı ve meyvesi olan bir kuruyemiş çeşididir. Ağacından toplanan meyveyi kabuğundan ayırarak çiğ veya kavrularak paketlemesi yapılır. Ülkemizde yetişmediği için ithalatı yapılmakta ve bu durum fiyatların artmasına neden olmaktadır. Dünyada en çok Brezilya'da üretilmektedir. Üretiminin yapıldığı coğrafyanın nem ve yağmur oranı yüksek olmalı. Gündüz sıcaklığı 30 derece civarı, geceleri de 20 derece altına düşmeyen bölgeler yetişmesi için ideal ortamlardır. Tropikal iklimin meyvesi ve sakız ağacıgiller familyasından olan bir bitkidir.

Kaju Üretimi Nasıl Yapılır?

Ağaçta yetişen bir yemiş olmasıyla birlikte görünüş itibariyle fıstığa benzer. Saran bir çeper bulunur. Bu çeper kırmızı olup kızardığında kajunun dalında yetişme süreci tamamlanmış demektir. Hasat zamanı çeper, içinde bulunan kajudan el ile tek tek ayrılır. Tüketim süreci her ne kadar lezzetli olsa da üretim kısmı kolay değildir. Hasat yapan kişilerin eldiven, gözlük gibi koruyucu ekipmanlar kullanmaları iş güvenliği açısından iyi olacaktır. Hasat edilenler, fabrikalarda paketlenir ve ihracatları yapılır. Aynı zamanda hassas bir besin olarak da bilinir.

Kajunun Tarihçesi Nedir?

İlk olarak Brezilya'da yetiştirilip keşfedilse de Portekizliler dünyaya tanıtmıştır. Portekizliler, 16. yüzyılın başlarında Brezilyayı istila ettiklerinde kaju ağacını keşfetmişlerdir. Yine Portekizli gemiciler tohumları Afrika'ya taşımıştır ve bu sayede üretimine Afrika kıtası da dâhil olmuştur. Afrika'nın her bölgesinde yetiştiriciliği yapılamaz. Afrika'nın batı kıyısı üretim için idealdir. Dünyanın en büyük kaju ağacı Brezilya'da Parnamirim şehrinde bulunmaktadır. Üretim kapasitesi olarak en güçlü ülke Hindistan'dır. Brezilya'da çıkmış olsa da günümüzde Hindistan, üretim kapasitesi olarak lider konumdadır.

Kajunun Faydaları Nelerdir?

  • B vitaminleri bakımından oldukça zengin bir kuruyemiştir.
  • İçerisindeki doğmamış yağ  sayesinde kalp hastalıklarına sahip olan kişilerin rahatlıkla tüketebilmektedir.
  • Antioksidan görevi üstlenerek vücudun direncini artırır.
  • D vitamini sayesinde cilt hastalıklarına iyi gelmektedir.
  • Diş çürümeleri, kemik hastalıkları gibi rahatsızlıklarının önüne geçmektedir.
  • Anemi hastalığına ve yorgunluğa karşı korur.
  • Kolon kanserine karşı koruyucu özelliği vardır.

Kaju Nasıl Saklanmalı?

Her kuruyemiş gibi sıcak ve nemli ortamlarda tadını kaybeden bir kuruyemiştir. Dolayısıyla nem olmayan, serin alanlarda saklanmalıdır. Ağacından toplandıktan sonra bir an önce serin alanlarda tutularak paketlemesi yapılmalı ve hava ile teması azaltılmalıdır. Hava almayacak şekilde derin dondurucuda 1 yıla kadar tazeliği bozulmadan muhafaza edebilirsiniz. Derin dondurucuyu tercih etmek istemiyorsanız ağzı kapaklı kavanoz en iyi tercih olacaktır.

Kaju Nerede Yetişir?

Tropikal iklimlerde yetiştiriciliği yapılır. Türkiye'de ise Akdeniz bölgesi üretim için uygudur. Kaju ağaçları genellikle sıcak ve nemli ortamları sever. Dünyada en çok Asya, Afrika ve Brezilya, Hindistan gibi ülkelerde üretimi yapılmaktadır.

Kajunun Kullanım Alanları Nelerdir?

  • Çiğ bir şekilde tüketilebilir. Sos veya tuz ile kavrularak da tercih edilebilmektedir.
  • Yemeklerimizin ve salataların içerisinde parça veya ezme olarak tüketilebilir.
  • Tatlıların üzerinde rendelenerek veya toz halinde kullanılabilir.
  • Dondurma ve hamur işlerinin içinde kullanılabilir

Kaju Besin Değeri

100 gram kajunun içinde 660 mg potasyum, 0,5 mg C vitamini, 292 mg magnezyum, 0,4 mg B6 vitamini bulunmaktadır.

Kaju (gr) Protein (gr) Kalori (Kcal)
100 gr. 15.31 gr. 574 kcal
250 gr. 38.28 gr. 1435 kcal

Meray Kuruyemiş farkıyla en lezzetli kaju çeşitlerini inceleyip web sitemizden sipariş oluşturabilirsiniz.