Leblebi
Toplam 13 Ürün Bulundu
Leblebi
Leblebi, baklagiller ailesinden gelen bir kuruyemiştir. Genellikle nohutun kavrulması sonucu elde edilir. Türkiye'de geniş bir şekilde tüketilmekte olup, çoğunlukla Mersin, Şanlıurfa, İzmir ve Gaziantep'te üretilmektedir. Tarihi binlerce yıl öncesine kadar dayanır. Orta Doğu'da yetişen bir bitki olan leblebi, MÖ 2000 yılında Mısırlılar tarafından tüketildiği düşünülmektedir. İlk kez Şeyh Murat Gazi tarafından 1370-1390 yıllarında bulunmuştur. Nohutun ısıtılıp bekletilmesiyle keşfedilmiştir. Yüzyıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nda da popüler bir atıştırmalık olarak kullanılmıştır.
Leblebinin Faydaları
Yüksek besin değeri ve sağlık yararları nedeniyle popüler bir atıştırmalıktır. Yüksek miktarda protein, lif, demir, magnezyum ve fosfor içerir. 1 porsiyon leblebi (28 gram) yaklaşık 129 kalori içerir. Bunların yanında kolesterol seviyelerini düşürmeye, kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye, kan basıncını düşürmeye ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Vücuttaki insülin seviyesini düşürdüğü için diyabet riskini de azaltır. Leblebinin içinde bulunan manganez, cilde iyi gelir ve UV ışınlarından dolayı kızarıklıklar oluşmasını minimuma indirir. Reflü gibi mide sorunlarınıza iyi gelecektir.
Leblebilerin sağlığa olan yararlarından en iyi şekilde faydalanmak için günlük tüketim miktarı 1 avuç (yaklaşık 23 adet) olarak önerilmektedir. Ancak, leblebiler yüksek kalorili olabilir, bu nedenle tüketilirken porsiyon kontrolü yapılması önemlidir.
Leblebi Çeşitleri
Çeşitleri üretim yöntemleri ve işleme sürecine göre değişmektedir. Kabuklu, kabuksuz, çiğ, tuzlu, şekerli ve baharatlı gibi çeşitleri bulunmaktadır. Kabuklu, kabuksuz leblebiye göre daha dayanıklıdır ve daha uzun süre saklanabilir. Tuzlu leblebi, tuzlu suya batırılarak hazırlanır ve tuzlu bir tat verir. Şekerli leblebi, şekerli suya batırılarak hazırlanır ve tatlı bir lezzet verir. Baharatlı çeşidi ise, baharatlarla karıştırılarak hazırlanır ve baharatlı bir tat verir.
Leblebi Nasıl Üretilir?
Leblebi elde etmek için öncelikle nohut seçimi iyi yapılmalıdır. Nohutlar elenerek temizleri seçilmelidir. Seçilen nohutlar odun fırınında kuruyacak seviyeye gelene kadar kızartılır. Yapımı basit gibi görünse de süreç hâlâ bitmiş değil. Odun fırınından çıkarttığınız nohutları 3 gün boyunca dinlendirerek bekletin. 3 günün sonunda tekrardan odun fırınına yanmayacak sürede ve derecede verilir. Fırınlama işleminden sonra düz bir zemine leblebiler üst üste gelmeden serilir ve 20 gün boyunca bekletilir. 20 günün sonunda son halini almaya başlayan nohutlar, son kez bir daha fırına verilir. Nohut artık leblebi olmuştur. Kabuklarından arındırma işlemi yapılır. Bundan sonraki süreçte ise leblebiler istenilen çeşitlere göre hâl alır.
Leblebi Gluten İçerir mi?
Pek çok kişinin gluten içeren besinlere karşı alerjisi olabiliyor. Dolayısıyla gluten alerjisi olan tüm bireyler gönül rahatlığı ile leblebi tüketebilir. Çünkü gluten içermediği için beslenme programlarında gluten alerjisi olanlar için önerilen bir atıştırmalıktır.
Leblebi Kalori - Protein Oranı
Leblebi (Gram) | Kalori (Kcal) | Protein (Gram) |
200 gr | 536 | 39.6 |
500 gr | 1340 | 99 |
Leblebi İle Yapılabilecekler Tarifler Nelerdir?
- Muhallebi
- Helva
- Kurabiye
Leblebi Fiyatı
Üretim yeri ve türüne bağlı olarak değişen fiyatlarla satılabilmektedir. Türkiye'de üretimi özellikle Mersin, Şanlıurfa, İzmir ve Gaziantep gibi illerde yoğunlaşmaktadır. Dünya genelinde ise, Hindistan, İran, Pakistan, Çin ve İspanya da üretim yapmaktadır. Ürünün kalitesine çeşidine, işleme şekline ve miktarına göre fiyat skalası değişmektedir.
Meray Kuruyemiş farkıyla en lezzetli leblebi çeşitlerini inceleyip web sitemizden sipariş oluşturabilirsiniz.