Lokum-Şekerleme
Toplam 5 Ürün Bulundu
Lokum - Şekerleme
Lokum ve şekerleme, tatlı atıştırmalıkların en sevilen popüler türlerinden biridir. Bu ürünler, genellikle şeker, nişasta, jelatin, meyve püresi, süt veya süt ürünleri gibi malzemelerin karıştırılmasıyla yapılan çeşitli tatlar ve şekillerde sunulur. Hem yetişkinler hem de çocuklar tarafından sevilen bu ürünlerin birçok türü bulunmaktadır.
Lokum, özellikle Türk mutfağında yaygın olarak tüketilen bir şekerleme çeşididir. Jelatin, nişasta, şeker, su gibi malzemelerin karıştırılmasıyla yapılan bir hamurun üzerine toz şeker serpilerek kesilmesiyle elde edilir. Bu tatlı atıştırmalık, farklı tatlar ve renklerde üretilir. Genellikle meyve püresi, fındık, Hindistan cevizi veya baharatlar gibi diğer malzemelerle lezzetlendirilir.
Şekerleme, lokuma benzer şekilde yapılır, ancak daha geniş bir kategoriye sahiptir. Şekerleme, farklı tatlar ve şekillerde yapılan şeker bazlı tatlılardır. Örnek olarak, şekerleme çubukları, jöle şekerleri, draje şekerler, sert şekerler, çikolata kaplı şekerler gibi çeşitli şekerleme türleri sayılabilir. Bu ürünler, şeker, glikoz şurubu, nişasta, aroma vericiler ve renklendiriciler gibi malzemelerin karıştırılmasıyla üretilir.
Dünya genelinde yaygın olarak tüketilen tatlı atıştırmalıklardır. Özellikle bayramlar, düğünler, doğum günleri, diğer özel günlerde hediye olarak sunulması da sıkça tercih edilen bir uygulamadır. Lezzetlerine ek olarak renkli şık ambalajlarıyla da göz alıcı bir görünüme sahiptir.
Sonuç olarak, lokum ve şekerleme, tatlı atıştırmalıklarının en sevilen türlerindendir. Farklı tatlar, renkler, şekillerde sunulurlar. Dünya genelinde yaygın olarak tüketilirler. Ancak, sağlıklı bir yaşam için tüketim miktarı konusunda dikkatli olunması ve mümkün olduğunca doğal, organik ve düşük şekerli seçeneklerin tercih edilmesi önerilir. Ayrıca, bazı lokum ve şekerleme türleri, jelatin, süt ve süt ürünleri gibi belirli içeriklere sahip olduğundan, bu tür ürünlere alerjisi olan kişilerin tüketmeden önce etiketleri okumaları gerekmektedir.
Türk Tarihinde Lokumun Yeri
Türk kahvesi ile çayın yanında vazgeçilmez olan lokum, birçok farklı şekilde yapılabiliyor. Dünyanın her yerinde "Turkish Delight" olarak bilinen lokumun Türk kültüründeki önemli tarihçesine daha yakın bir pencereden bakalım.
Anadolu topraklarında tarihçesi 15. yüzyıla kadar dayandığı bilinmektedir. Türk tarihinde özellikle 18. yüzyılın sonlarına doğru dönemin padişahı Abdülhamit ile birlikte lokum bilinirliğinin zirvesine ulaşmıştır. Abdülhamit, standart bilinen sert şekerlerden bıkmıştır ve farklı bir tat ister. Bunun üzerine farklı bir şekere ulaşabilmek için yarışma düzenlemeye karar verir. Yarışmanın şartı ise: yumuşak tat ve yapıda bir şekerleme yapılması. Yüzlerce katılımcının olduğu yarışmadan Ali Muhiddin Hacı Bekir birinci olarak çıkıyor. Birinci olarak ortaya çıkan yumuşak şeker, bugün lokum dediğimiz ve tükettiğimiz besindir. Yarışmadan sonra lokum, Osmanlı mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olmuştur. Lokumun dünyaya "Turkish Delight" olarak yayılması ise İngiliz gezgin tarafından gerçekleşmiştir. İngiliz gezgin, Osmanlı topraklarını gezdikten sonra ülkesine geri dönerken yanında Türk lokumundan bolca götürmüştür. Avrupa'da Türk lokumunun tadına bakan herkes hayran kalmıştır ve nereden temin ettiğini, hangi kültüre ait olduğunu sormuşlardır. Tüm bu soruların cevabı tabii ki Türk lokumuydu.
Lokumun Faydaları Nelerdir?
Mükemmel bir besin olan lokumun vücudumuz için birçok faydası bulunmaktadır.
- Böbrek, karaciğer hastalıklarına karşı korunma sağlar.
- Boğaz arılarını, bademcikte bulunan iltihapları önleme azaltmaya yardımcı olur.
- Vücutta bulunan toksik maddelerin dışarı atılmasını sağlar.
- Nişasta ve şeker içerdiği için vücudun enerji ihtiyacını karşılar.
- İçinde bulundurduğu protein sayesinde kemik gelişimine oldukça faydalıdır.
Türk Şekerleme Çeşitleri
Mutfağımızda sadece lokum yer almaz aynı zamanda şekerlemelerimiz de birbirinden güzel tatlara sahiptir. Görüntüsüyle bile iştah kabartan Türk şekerleme çeşitlerini sıralayalım;
- Koz Helva
- Mevlana Şekeri
- Pişmaniye
- Macun Şekeri
- Portakal Şekeri
- Badem Şekeri
- Kızamık Şekeri
- Kestane Şekeri
- Akide Şekeri
- Cezerye
Lokum - Şekerleme Kalori - Besin Değerleri
Lokum - Şekerleme |
Protein (gr) |
Kalori (kcal) |
Lokum 100 Gr. | 0.12 | 359 |
Şekerleme 100 Gr. | 0.5 | 391 |
Lokum ve şekerleme siparişlerinizi web sitemizden gönül rahatlığıyla verebilirsiniz.