Yer Fıstığı
Toplam 6 Ürün Bulundu
Yer Fıstığı
Ülkemizde popüler olduğu gibi diğer tüm ülkelerde de değerli bir kuruyemiştir. Yer Fıstığı, fabaceae familyasına ait olan bir baklagildir. Ağaçta yetişmez, yer fıstığı bitkisinin kökleri direkt toprağa bağlıdır. Yaprakları ters ve toplamda dört yaprakçıktan oluşan bir bitkidir. Yer Fıstığı, yılda 30 ila 50 santim büyüyebilen otsu bir bitkidir. Türkiye’de yer fıstığı üretim kapasitesi her geçen yıl artmaktadır. Hafif ılık ve kumlu topraklarda daha verimli yetişir. Yer fıstığı ile birçok farklı ürün üretilebiliyor. Kahvaltı sofranızda ezmesine yer verebilirsiniz. Yer fıstığı yetiştirmek, sabır ve hassasiyet gerektiren bir süreçtir.
Yer Fıstığının Faydaları
Safra taşının oluşmasını engelleme, iyi kolesterol seviyesini yükseltme gibi yer fıstığının birçok faydası bulunmaktadır. Aynı şekilde kalp dostu tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar içerir. Koroner kalp hastalıklarını da azaltmaya yardımcı olur. İçerdiği E vitamini sayesinde saç sağlığınıza ve cildinize de oldukça faydalıdır. Hafızayı güçlendirmede etkili olan yer fıstığı, beyine giden kan akışını da arttırır. Sindirim sistemi dostu ve kolon kanserine karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. Alerjisi olmayan her anne adayı, hamilelik döneminde yeterli miktarda tüketebilir.
Yer Fıstığının Besin Değeri
Kalori ve enerji bakımından son drece besleyici ve lezzetli bir tat sunar. Sağlığına dikkat edenlerin de tercih ettiği bir kuruyemiştir. Aşağıdaki tabloda tüketilen grama göre yer fıstığının içinde bulunan kalori, protein miktarlarını görebilirsiniz.
Yer Fıstığı (gr) | Protein (gr) | Kalori (Kcal) |
100 | 25.8 | 567 |
250 | 64.5 | 1418 |
Yer Fıstığı İle Yapılabilecek Tarifler Nelerdir?
- Yer fıstıklı ve kayısılı Cheesecake
- Yer fıstıklı kurabiye
- Yer fıstığı soslu noodle
- Yer fıstıklı kremalı pasta
- Ev yapımı yer fıstıklı bar
Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Tüm kabuklu kuruyemişlerde olduğu gibi tüketim anında küçük çocukların nefes borusuna kabuk parçaları kaçabilir. Ebeveynler olarak lütfen dikkat ediniz. Yer fıstığının muhafaza kısmına gelirsek; nem oranı düşük ve serin yerde saklanmanız daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Bozulanları, renginin farklılaştığını fark ettiğiniz anda sağlam olan fıstıkların içinden ayrıştırarak alın. Bu sayede bozulmanın erkenden önünü alabilirsiniz.
Yer Fıstığı Üretimi Nasıl Yapılır?
Yer fıstığının ekileceği toprak, sonbaharda derin kazılıp, ilkbahardaki ekime hazır hale getirilir. Nisan ayının 15'i gibi toprağa ekim yapılır. Ekimden birkaç gün önce ufak çapalama yapmak faydalı olur. 90 ila 150 gün arasında yer fıstığının çeşidine göre hasat yapabilirsiniz. Üretimden daha çok önemli bir şey varsa o da kurutma sürecidir. İyi kurutulmamış yer fıstığında bakteriler ve küf mantarları türer. Hasadın bozulmaması için kurutma sürecine çok dikkat etmelisiniz.
Meray Kuruyemiş farkıyla en lezzetli yer fıstığı çeşitlerini inceleyip web sitemizden sipariş oluşturabilirsiniz.