Fındık' ın Faydaları Nelerdir ?
Fındık küçük ve sert kabuklu bir meyve ve tohumdur. Fındığın besin değeri oldukça yüksektir ve faydaları ise çok çeşitlidir. Fındık, ılıman iklimlerde yetişir. Türkiye, Azerbaycan, Yunanistan, İtalya, Kıbrıs, İspanya’nın güney tarafında ve Gürcistan bölgelerinde üretilmektedir. Fındık genellikle yenilebilen bir meyvedir. Fındık besin ve enerji kaynağı olmasının yanında, büyük miktarda kalori içermektedir. Özellikle doymamış ve mono doymamış yağları içerir yani yağ oranı oldukça yüksektir. Ayrıca, linoelik asitler, vitaminler, proteinler, karbonhidratlar ve özellikle amino asitler bakımından zengindir. Fındık, vitamin E, vitamin B6, vitamin B2, folik asit ve lif kaynağıdır. Ayrıca, magnezyum, bakır, potasyum, selenyum ve fosfor gibi mineraller bakımından da zengindir.
Fındık, kavrulmamış çiğ hali ile tüketildiğinde daha faydalıdır çünkü, içeriğindeki yağın %15 inden fazlası kavrulma işlemi sırasında zarar görmektedir. Kavrulmamış fındıklar, kavrulmuş fındıklara oranla iki kat fazla antioksidan içerir. Fındık, yiyeceklerin içinde, kavrulmuş olarak, çiğ olarak, aperatif olarak ya da yağı süzülerek kullanılabilmektedir. Fındık yağı ise, aşçılıkta ve kozmetikte kullanılmaktadır.
Fındık, içermiş olduğu, omega 3 yağ asitleri, arginin, lif, vitamin E, vitamin B2 ve B6, amino asit ve folik asitler nedeni ile birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Fındık, kalp hastalıkları özellikle kalp krizi riskini önlediği gibi, astım, bağırsak hastalıklarını, metabolizma faaliyetlerindeki aksamaları da önlemektedir. Ayrıca fındık, rejim yemeği olarak çok idealdir. Çünkü fındık çok küçük bir besin maddesi olmasının yanında, oldukça zengin besin değerlerine sahip bir meyvedir. Günlük, yeterli miktarda alınan fındık, metabolizmayı çalıştırdığı ve bağırsak hareketlerini hızlandırdığı için, kilo vermenizi sağlayacaktır. Ayrıca, fındık, astım riskini de azaltıcı yönde fayda sunmaktadır.