Kuruyemiş

Toplam 90 Ürün Bulundu

Kuruyemiş Nedir?

Kuruyemiş, genellikle kurutulmuş, çiğ yemişlerden oluşan bir tatlandırıcı veya lezzet verici gıda olarak tanımlanır. Kuruyemişler, çeşitli meyveler, tohumlar, fındık, ceviz gibi yiyeceklerden yapılabilir. Genellikle tatlı veya tuzlu olarak tüketilirler. Kuruyemişler, çeşitli yiyeceklerle karıştırılabilir veya tek başlarına tüketilebilirler. Özellikle yaz aylarında soğuk içeceklerle birlikte tüketilirler. Çoğu zaman arkadaş oturmalarında veya toplantılarda ikram edilir. Kuruyemişin besin değerleri yüksek olduğu için vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi karşılar. Kuruyemişin oluşturduğu doyma hissi sayesinde kilo seviyenizi de yönetebilirsiniz.

Kuruyemişin Faydaları

Çeşitli yararları bulunmaktadır. Genellikle yüksek miktarlarda protein, yüksek miktarlarda yağ, lif ve çeşitli vitaminler, mineraller içerirler. Dolayısıyla kuruyemiş, sağlıklı bir diyetin bir parçası olarak tüketilebilir. Bununla birlikte kuruyemişin faydalarından bazıları aşağıda sıralanmıştır;

  • Yüksek miktarlarda içerdiği protein, yağ sayesinde vücut için enerji sağlar.
  • Çeşitli omega-3 omega-6 yağ asitleri içerirler, kalp sağlığını destekleyen bir yapıya sahiptir.
  • Yüksek miktarlarda lif içerirler. Bu nedenle idrar söktüren etkilere sahip olabilir.
  • Yüksek miktarlarda lif içerdiği için bağırsak sağlığını destekleyebilir.
  • Yüksek miktarlarda proteine sahip olduğu için kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Bazı kuruyemişler seratonin, dopamin gibi endorfinler üreterek stresi azaltabilmektedir.

Ancak, kuruyemişlerin yüksek miktarlarda tüketimi kilo alımına neden olabilir. Aşırı tüketimi özellikle de yağ, tuz içeren türleri için sağlık riskleri oluşturabilir. Dolayısıyla kuruyemişlerin düzenli olarak tüketimi önerilir. Aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.

Kuruyemiş Çeşitleri Nelerdir?

Kuruyemiş, çeşitli tatlar ve besin değerleri sunan sağlıklı atıştırmalıklardır. Üretim tesislerimizde üretmiş olduğumuz çeşitler aşağıdaki gibidir;

  • Antep Fıstığı
  • Kaju
  • Ay çekirdeği
  • Karpuz çekirdeği
  • Kabak Çekirdeği
  • Ceviz
  • Ceviz İçi
  • Fındık
  • Fındık İçi
  • Badem İçi
  • Yer Fıstığı

Kuruyemiş Kalori Değeri

Boyutları küçük olmasına rağmen bir avuç alındığında bile çok yüksek kalorilere sahip olabileceğimiz bir besindir. Bir avuç kuruyemişin ağırlığı 100 gr olarak düşünüldüğünde bir avuç kuruyemişin kalori değeri aşağıdaki tablodaki gibidir;

Kuruyemiş Çeşitleri Porsiyon Kalori
Antep Fıstığı 100 gr 612 kcal
Badem 100 gr 575 kcal
Ceviz 100 gr 654 kcal
Fındık 100 gr 628 kcal
Kabak Çekirdeği 100 gr 559 kcal
Kaju 100 gr 553 kcal
Leblebi 100 gr 267 kcal
Yer Fıstığı 100 gr 567 kcal
Çam Fıstığı 100 gr 673 kcal

Kuruyemişin Özellikleri Nelerdir?

Kuruyemişler taze tüketilmelidir, böylelikle daha lezzetli sağlıklı olabilirler çünkü taze olanlar daha az işlenmiş ve daha az katkı maddesi içerirler. Aynı zamanda daha yüksek oranda besin değeri içerir çünkü işleme sürecinde besin değerleri zamanla kaybedilebilir.

Kuruyemiş, daha az tuz, şeker içerebilirler. Bu nedenle daha az tatlı olabilirler. Aynı zamanda, taze kuruyemiş daha yüksek oranda vitamin ve mineral içermektedir. Örneğin; taze fındık, ceviz yüksek oranda protein, magnezyum ve B vitaminleri içerirler. Taze olarak tüketilen kuruyemiş, aynı zamanda lezzetini uzun süreler muhafaza eder ve daha az bozulma riski taşır. Taze kuruyemişin saklanması, genellikle daha kolaydır çünkü daha az işlenmiş olmaları nedeniyle daha az bozulma riski taşır.

Sonuç olarak, taze kuruyemiş, genellikle daha lezzetli, daha sağlıklı ve daha uzun süre taze kalabilirler. Ancak, taze kuruyemişlerin bulunması, satın alınması her zaman mümkün kolay olmayabilir. Bu nedenle kurutulmuş kuruyemiş de tüketilebilir. Ancak, kurutulmuş kuruyemişin tüketiminin düzenli olması ve aşırı miktarlarda tüketilmemesi önerilir.

Kuruyemiş Nasıl Muhafaza Edilmeli?

Kuruyemişin sağlık, lezzet açısından verimli bir şekilde tüketilmesi için doğru bir şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Kuruyemişin taze ve besleyici bir şekilde tüketilebilmesi için aşağıdaki gibi muhafaza edilmelidir:

  • Hava almayacak şekilde paketlenmesine dikkat edilmelidir. Paketleri açıldıktan sonra yine hava almayacak ve nemsiz kaplarda muhafaza edilerek tazeliğini korumayı sağlayabiliriz.
  • Serin kuru ortamlarda saklanarak çabuk bozulmasının önüne geçmiş oluruz.
  • Güneş ışığı kuruyemiş içeriğindeki yağların bozulmasına neden olarak kuruyemişin öncelikle tadını sonra besin değerini düşürür.
  • Paketinden çıkarılan kuruyemişi buzdolabında muhafaza edebiliriz. Ayrıca daha uzun bir zaman sonra tüketilebilmesi için hava almayan kap içerisinde dondurucuda saklamak gereklidir.
  • Temiz eller ile kuruyemişe dokunmayı unutmayın. Kirli eller ile kuruyemişe temas edilip muhafaza edildiğinde bakteriler oluşur.

Meray Kuruyemiş farkıyla en lezzetli kuruyemiş çeşitlerini inceleyip web sitemizden sipariş oluşturabilirsiniz.